Еве зошто никогаш не треба да ја истурате во одвод водата во која варите тестенини
Ако досега секогаш кога ќе варите тестенини дома, водата во која сте ги вареле после тоа ја истурате во кујнскиот одвод (а не веруваме дека има некој кој не го прави тоа), после овие совети ќе ви биде криво што сте го правеле тоа.
Cooking Light пишува дека професионалните готвачи таа солена вода во која се вареле тестенините ја нарекуваат и „течно злато“, бидејќи го подобрува вкусот, но и текстурата на сосовите. Значи, наместо да ја истурате водата, додајте ја во сосот кој го послужувате со тестенините. Бидете сигурни дека ќе ја почувствувате разликата.
Исто така, готвачите тврдат дека никогаш не треба да ги варите тестенините во премногу вода, туку во онолку колку што е потребно за да се прекрие количеството тестенини кои ги варите.
Ако стравувате дека истите ќе се залепат поради „недоволно“ вода, готвачите советуваат дека нема потреба да се грижите за тоа, бидејќи нема да се случи такво нешто ако тестенините ги промешате неколку пати во првите две минути од варењето.
Токму поради помалото количество вода во кое треба да ги варите, во водата ќе остане совршено количество на скроб од тестенините и токму тоа ќе му даде посебен вкус на сосот.
Ново на Сител
-
Мерц најави договор за собирање стотици милијарди евра за одбрана на Германија
-
Предложени мерки на претпазливост против две лица по сообраќајната несреќа на автопатот Гостивар-Тетово
-
ПМФЛ: Вардар го совлада Работнички, Шкендија поразена во Струга
-
Приведен 35 годишен скопјанец, агресивно се однесувал кон полициски службеници
-
Кривична против 58 годишник, измамил друго лице дека ќе му набави и достави стока со што го оштетил за 4.100 евра
-
33 годишник од Скопје, физички нападнал возач на ЈСП додека управувал со автобусот
-
Адвокатите на Палевски тврдат дека тој на 27 ноември 2023 бил во банка, побараа и утврдување на базните станици на неговиот телефон
-
ЕУ изрази загриженост поради случувањата во српското Собрание