Македонија
25. October 2021 - 19:54

Заев: Јас сум борец човек со храбри одлуки, сум се борел против режим и тука сум да се борам

Неколкупати не до крај јасно рековте дека не можете да ја водите владата во посакуваниот правец доколку се изгуби Скопје и неколку други поголеми градови, што значеше ова конкретно? Оставка на премиерот доколку се изгуби Скопје или пак само мобилизација на вашето гласачко тело? - на ова прашање премиерот Зоран Заев рече дека тој или или Влада предводена од него не може понатаму да води Влада која се залага за барок.

- Пораката е генерално за мобилизација. Јас сум борец човек. Сум се борел, јас кажувам против режим, се борев со храброста во одлуките на дипломатските маси, за меѓународните проблеми, внатре сум се борел комплетно за да го соединам ова општество во едно општество за сите. Сум носел храбри одлуки и јас сум тука за да се борам, вели премиерот Заев.

Додава дека за ова му е потребана поддршката од граѓаните.

- Потребна е поддршката од граѓаните. Можете да бидете вие колку сакате храбар, притоа претпазлив за сето тоа што е важно за државата и да ја интегрирате во НАТО, да добиете понуда за почеток на преговорите со ЕУ да дај боже до крајот на годината отвориме прва меѓувладина конференција, тоа се надежите и моите согледувања кои ги имам, но не можете да имате општини кои го шират конзерватизмот, национализмот и ги делат граѓаните или општини каде, на пр. Скопје како град е Влада во Влада тој е многу важен, или сите други општини кои остануваат. Да имате политики кои ќе ве скараат со соседите, а тоа не носи кон интеграциите на ЕУ или да се борите во делот на поддршка на модерни булевари, модернистички решенија а некој да се залага за сосема спротивно, а тоа е барокот и сл. Јас или Влада предводена од мене не може понатаму да води таква Влада, вели премиерот.