Бизнис
17. December 2020 - 13:41

Нема да расте цената на струјата и покрај интервентниот увоз

Државните електрани на тендерот на универзалниот снабдувач му ја понудиле истата цена за електрична енергија како и претходните шест месеци, 38,8 евра за еден мегават час.

Поради стопирањето на работата на хидроцентралите, АД ЕСМ недостатокот на потребната количина на електрична енергија ја надомести од надвор. Во ноември за увоз на 60 илјади мегават часови беа потрошени 3 милиони евра. Во август цената на струјата се зголеми за 7,4 проценти со образложение дека државните енергетски компании се со намалени приходи поради корона кризата, а неопходни се инвестиции во мрежата за непречено снабдување со струја.

 

Ирена Чачкова