Кромидот и лукот не треба да се чуваат предолго во замрзнувач
Правилно складирани во замрзнувач, овошјето и зеленчукот може да потраат со недели. Но, лукот и кромидот не сакаат предолго на ладно…
Кромидот апсорбира повеќе влага во фрижидерот и затоа побрзо се расипува. Скробот, на пр., во студена и влажна средина, побрзо се претвора во шеќер и кромидот почнува да скапува. Што се однесува до лукот, причините зошто не е добро да се чува во замрзнувач се малку поразлични – чувањето лук во замрзнувач поттикнува ’ртење, коешто не е штетно, ниту нездраво, но тоа е знак дека лукот веќе не е толку квалитетен како порано.
Како да се чува кромид и лук?
Наместо во замрзнувач, кромидот треба да се чува на ладно, но суво и добро проветрено место. Влагата или недостатокот на циркулација на воздухот ќе го забрза процесот на гниење. Сонцето пак, поттикнува ’ртење на кромидот. Ако се чува правилно, кромидот може да трае околу 30 дена. Главата кромид што е излупена, но цела, во фрижидер може да трае 10 – 14 дена. Излупениот и сецкан кромид, може и треба да се чува во замрзнувачот, но тој трае околу 7 до 10 дена.
Лукот треба да се чува на ист начин – на ладно, суво и добро проветрено место, но лукот ќе трае подолго отколку кромидот, односно 3 – 5 месеци.
Ново на Сител
-
Тема на денот со Игор Митревски, инженер за безбедност во сообраќајот
-
Приведени 77 лица, повредени 48 полицајци - Вучиќ најави „нема веќе помилувања, време е за одговорност“
-
Азир Алиу најавува прецизно дефинирани протоколи кога треба пациентите да се испраќаат на Клинички
-
Јаневска: Од идната година свидетелства само електронски
-
По ДОМ и Партијата на пензионерите ја напушта СДСМ
-
Димитриевски реизбран за претседател на „ЗНАМ”
-
Крстевски: Кочани будно ќе го следи судскиот процес, требаше да има оставки од функционери од морални причини
-
Едрилица се скрши сред Охридско Езеро од силен ветар