Свет
20. February 2024 - 13:36

ОН доделија сто милиони долари за кризна хуманитарна поддршка на седум земји

Обединетите нации денеска соопштија дека издвоиле 100 милиони долари за поддршка на недоволно финансираните хуманитарни кризи во седум земји, вклучително и Демократска Република Конго (ДРК), Судан и Сирија.

Овој износ на средства за хуманитарни кризи во седум земји од Централниот фонд за вонредни состојби (ЦЕРФ) е меѓу најмалите доделени во последниве години бидејќи хуманитарните организации, соочени со низа хуманитарни кризи, се борат да привлечат донатори.

„Ова го одразува намаленото финансирање што ЦЕРФ го доби во 2023 година, барем од 2018 година, и ја претставува острата реалност дека не успеваме да бидеме во чекор со растечките хуманитарни потреби“, соопшти Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања (OCHA), која управува со фондот за итни случаи.

Глобалните потреби за помош достигнаа максимум од речиси 57 милијарди долари во 2023 година поради бројните вооружени конфликти ширум светот, вклучително и војната меѓу Израел и Хамас, се вели во соопштението на OCHA.

Минатиот месец беше објавено дека разликата помеѓу финансиските потреби и расположливите ресурси достигна невидена сума од 35 милијарди долари. Покрај ДРК, Судан и Сирија, ЦЕРФ ќе финансира помош и во кризните области на Чад, Нигер, Либан и Хондурас.