Зошто вкусот на пивото не тера да бараме повеќе?
Дури и без опивачкиот ефект на алкохолот, вкусот на пивото го засилува лачењето допамин во мозокот, се вели во новото истражување на Универзитетот во Индијана, на коешто се повикува „Дејли Меил“.
Допаминот, како невростимулатор, е поврзан со чувството на задоволство и среќа, но и со разните видови зависности. Експериментот со скенирање на мозокот на 49 мажи кои штотуку се напиле пиво или од спортската напивка „Гаторејд“, покажува дека вкусот на пивото произведува значително поголемо количество допамин.
Освен тоа, испитаниците признале дека потоа чувствуваат жед за уште повеќе пиво, за разлика од безалкохолниот напиток.
„Ова е првиот експеримент, којшто посочува дека вкусот на пивото сам по себе, ако се исклучи секаков опивачки ефект од алкохолот, може да предизвика повисока допаминска активност во центрите за среќа во мозокот“, се вели во истражувањето.
Ново на Сител
-
Кисела Вода ги дигитализира услугите
-
Управниот суд одлучува по решенијата на ДИК
-
Османи во Стразбур лобираше за Косово
-
Првиот македонски зачин доаѓа од мермерните градини во Прилеп
-
Преглед на вестите од светот
-
Управен суд ја запре постапката за жалбата на коалицијата Вреди
-
Тема на денот со Јанаки Митровски, адвокат
-
Се крои владината коалиција со Вреди - ВМРО-ДПМНЕ веќе сама обезбеди 61 пратеник