Зошто вкусот на пивото не тера да бараме повеќе?
Дури и без опивачкиот ефект на алкохолот, вкусот на пивото го засилува лачењето допамин во мозокот, се вели во новото истражување на Универзитетот во Индијана, на коешто се повикува „Дејли Меил“.
Допаминот, како невростимулатор, е поврзан со чувството на задоволство и среќа, но и со разните видови зависности. Експериментот со скенирање на мозокот на 49 мажи кои штотуку се напиле пиво или од спортската напивка „Гаторејд“, покажува дека вкусот на пивото произведува значително поголемо количество допамин.
Освен тоа, испитаниците признале дека потоа чувствуваат жед за уште повеќе пиво, за разлика од безалкохолниот напиток.
„Ова е првиот експеримент, којшто посочува дека вкусот на пивото сам по себе, ако се исклучи секаков опивачки ефект од алкохолот, може да предизвика повисока допаминска активност во центрите за среќа во мозокот“, се вели во истражувањето.
Ново на Сител
-
Уапсен врховниот судија Наке Георгиев фатен на дело со 10,000 евра мито
-
Приведен судија од Врховен суд за примање поткуп
-
Тема на денот со Срѓан Керим
-
Преговорите за Влада во напредна фаза, ВМРО-ДПМНЕ инсистира на квалитетни кадри од албанскиот партнер
-
Во среда прегласување на седум избирачки места, од полноќ изборен молк
-
Предупредувања од Европската Комисија за Преспанскиот договор
-
Владата не дава 100 евра по жител, пораките се лажни!
-
Смртни закани и за градоначалникот на Кавадарци