Свет
4. May 2021 - 10:51

Во светот повеќе од 154 милиони луѓе заразени со Ковид-19

Бројот на заразени луѓе во светот со Ковид-19 изнесува над 154 милиони, а активни случаи се околу 19,4 милиони, покажуваат податоците на интернет страницата „Ворлдометерс“(Worldometers).

Досега со коронавирусот се инфицирале 154.195.608 луѓе, од кои 3.227.188 починале од последици со Ковид-19, а оздравеле 131.615.229,

САД се на прво место по бројот на заболени (над 33 милиони) и почитнати (над 591.000) лица. На второ место по бројот на инфицирани луѓе е Индија ( над 20 милиони), а потоа следи Бразил (над 14 милиони). Додека според смртните случаи, Бразил е на второ место (со над 408.0000 починати), а на трето е Мексико (повеќе од 217.000).