Свет
25. March 2020 - 11:36

Во Романија 34 лекари и 49 медицински сестри се заразени од коронавирусот

Триесет и четири лекари од регионалната  болница Сучева, Северна Романија, се заразени со новиот коронавирус, соопшти Министерството за здравство на Романија.

Романското Министерство за здравство соопшти дека од вкупно 233 лекари во болницата, 34 се позитивни на коронавирусот и се сместени на клиниката за инфективни болести, а останатите се во 14 дневна домашна изолација.

Министерството за здравство, исто така, известува дека 49 медицински сестри и болничари  од истата болница, исто така, се позитивни на коронавирусот и се хоспитализирани во градската инфективна болница.

Тимот на романското Министерство за здравство одлучи да ја претвори регионалната болница Сучева во место за лекување лица заразени со новиот коронавирус, откако ќе биде дезинфицирана.

Министерството одвои пет милиони леи ( еден милион евра) за продолжување на инвестициите и опрема за новата болница Фалтицени. Дирекцијата за јавно здравје во Сучева доби 750.000 леи (155.000 евра) за набавка на систем за молекуларни анализи.