Македонија
20. October 2020 - 19:33

Владата препорача исплата на октовриските пензии од 27 октомври

Владата на денешната 13-та седница им препорачува на деловните банки да обезбедат пензионерите со октомвриските пензии да може да располагаат од 27 овој месец.

Како што информира владината Прес-служба, Владата ја разгледала и усвоила Информацијата за исплата на пензии за октомври 2020 година и го задолжила Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 26.10.2020 година.

– Владата им препорачува на деловните банки да обезбедат пензионерите со октомвриските пензии да може да располагаат преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 27.10.2020 година, а готовинска исплата на пензии за клиентите кои не користат картички, да биде организирана во четири групи според следниот распоред составен според висината на пензијата и тоа во вторник, на 27.10.2020 година исплата на пензии со висина до 11.000 денари, во среда, на 28.10.2020 година исплата на пензии во висина од 11.001 денари до 14.000 денари, во четврток, на 29.10.2020 година исплата на пензии во висина од 14.001 денари до 18.000 денари и во петок, на 30.10.2020 година исплата на пензии во висина над 18.000 денари, се наведува во соопштението.

На владината седница е утврден и новиот текст на Предлогот на закон за изменување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување.

– Целта на Предлог на Законот за изменување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување, е создавање услови за целосна имплементација на член 147-а од Законот за служба во Армијата на Република Македонија, според кој, активниот воен и цивилен персонал на служба во Армијата остварува право на стаж на осигурување со зголемено траење, односно бенефициран стаж, информира владината Прес-служба.

Владата на седницата го утврди и најновиот текст на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за научно-истражувачка дејност.

– Со предложените измени се пролонгира рокот за избор во научни звања, односно лицата кои се фаза на стекнување на овој статус да ги завршат докторски студии и да бидат избрани во научно звање научен соработник, со што се надминува состојбата поради која немаше законски основ за исплата на септемвриската плата во научните институти, се додава во соопштението.