Македонија
2. December 2022 - 16:36

Тренчевска: Пријавени околу 1.000 случаи на семејно насилство, најчесто е психолошкото

Во моментов немаме драстично зголемување на пријавите за семејно насилство. Видот на насилството најчесто е психолошко а потоа физичко, и не се погодени од насилство само ранлива категорија на жени. Имаме и жени кои се со високо образование и се економски независни, и во тие случаи најчест облик на насилство е психичко, изјави денеска министерката за труд и социјална работа Јованка Тренчевска.

Таа денеска одговорајќи на новинарско прашање пред почетокот на Регионалната консултација за родова еднаквост и борба против насилството врз жените, информираше дека пријавување на семејно насилство но и на кој било друг облик на родово насилство, може да биде во Центарот за социјална работа или во најблиската полициска станица.

-Бројките од центрите за социјална работа покажуваат дека немаме драстично зголемување на пријавите за семејно насилство или за насилство врз жените. Но, бројките од разрешницата во судовите покажуваат дека во најголем број на случаи или странките се повлекуваат во судската постапка или имаме судски пресуди кои се или ослободителни, бидејќи нема доволни докази во самата постапка, или се пресуди кои не соодвествуваат со законската регулатива, во однос на изречените казни, додаде Тренчевска.

Оваа година, како што рече, бројките се движат од 900 до 1.000 пријавени случаи на семејно насилство преку Центрите за социјална работа.

Вкупно имало 1.129 жртви на семејно насилство, од кои жените се 792, мажите 177 а од децата има 160 жртви. Од сторителите на насилството, 941 се мажи а 95 се жени.

-Од страна на центрите се преземаат времени мерки, кои се носат до судот, кој ги изрекува привремените мерки. Привремени мерки од страна на судовите се изрекуваат во случај кога имаме работа со насилник кој може штетно да влијае по живот на жртвата, рече Тренчевска.

Напомена дека видот на родово базирано насилство најчесто е психичкото насилство врз жртвите, после доаѓа физичко насилство, а има жртви од сите категории од жени.

-Не се погодени од насилство само ранлива категорија на жени, туку имаме и жени кои се вработени и се со високо орбазование, економски јаки, и во тие случаи најчест облик на насилство е психичко, додаде Тренчевска.