Балкан
4. May 2021 - 8:46

Статистика: Населението во Софија е намалено за 21.000 луѓе од почетокот на пандемијата

За првпат по многу години, населението во градот Софија се намалува – за 21.000 луѓе во 2020 година во споредба со 2019 година. Од нив – 16.000 од нив починале, а 5.000 заминале да живеат во села во софискиот регион и во Перник. Така, населението во Софија е веќе 1.308.000 луѓе. Тоа го нагласи Магдалена Костова, директор на Дирекцијата за демографска и социјална статистика во Националниот завод за статистика.

– За нас, овој проток е поврзан со ширењето на пандемијата, бидејќи ова движење главно се одвиваше во март, април и мај минатата година. Тогаш имавме контролни пунктови и Ковид-19 беше нов феномен за сите нас, сите беа исплашени , објасни таа и додаде дека во тоа време минатата година луѓето ја смениле сегашната адреса од градовите во кои живеат во села.

– Бургас, Варна, Пловдив и Плевен исто така се намалуваат во бројот на население, додаде Костова.

Во исто време, 37.000 Бугари и странци дојдоа да живеат во Бугарија – ист број на луѓе колку и во 2019 година.

НСИ исто така соошти и за зголемување на вкупната смртност во првите три месеци од 2021 година за 26 отсто во споредба со истиот период во 2019 година.