Македонија
19. January 2021 - 17:20

Средношколците од четврток ќе бојкотираат настава

Матурантите очекуваат измена на матурата за оваа учебна година. Измените и поедноставувањето на содржината на државната матура, велат дека бил земен пример од образовните власти во Франција, каде бројот на испити е намален дури на еден - по избор на ученикот. Сепак, поради важноста на Уставот и мајчините јазици, сметаме дека и мајчиниот јазик треба да остане задолжителен испит, наведуваат од Сојузот на средношколци.

Оттаму додаваат дека одлуката за бојкот доаѓа откако образовните институции, односно Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар не биле подготвени за да ги прифатат нивните барања.