Балкан
25. May 2022 - 9:14

Словенечкиот парламент денеска ќе гласа за мандатарот на идната влада Роберт Голоб

Словенечкиот парламент денеска ќе гласа по предлогот за назначување на Роберт Голоб за мандатар на новата влада, што е прв чекор кон формирањето на извршната власт во земјата по изборите одржани на 24 април.

Голоб вчера го потпиша однапред усогласениот коалициски договор меѓу неговата партија „Движење Слобода“ со Социјалдемократите на Тања Фајон и Левицата на Лука Месец, изјавувајќи дека предвидените процедури за формирање и почетокот на работата на новата влада ќе бидат завршени веќе наредната седмица.

По потпишувањето на коалицискиот договор Голоб рече дека брзо биле усогласени целите на работењето на новиот кабинет, но посочи дека со оглед на брзите промени на околностите во иднина ќе биде неопходно постојано прилагодување.

„Знаеме каде сме и каде сакаме да одиме, ќе реагираме на околностите“, рече идниот премиер, наведувајќи ги притоа мерките поврзани со поскапувањето на енергијата и на храната и здравствените мерки со оглед на можен нов бран на Ковид-19 наесен.

Се очекува Голоб на собраниската седница да каже повеќе за акцискиот план на идната влада.

Новата коалиција смета дека ќе бидат потребни два мандата за да се исполнат сите цели на нивниот договор.

Лидерот на Левица Месец по потпишувањето на коалицискиот договор изјави дека последната деценија и пол за Словенија била период на „изгубени можности“ и време на влегување од криза во криза што властите во земјата не успеале да ги решат.

„Целите од нашиот коалициски договор се за два мандата, како би можеле за граѓаните да организираме држава каква што заслужуваат“, рече Месец.