Свет
5. September 2020 - 8:50

САД распоредуваат војници во Литванија на границата со Белорусија

Во Литванија денеска пристигна контингент американска војска со тенкови кои во текот на два месеца ќе бидат дислоцирани на границата со Белорусија. Распоредувањето се случува во време на зголемени тензии меѓу Запад и Русија со можното испраќање руска војска во Белорусија, јави дописникот на МИА од Вашингтон.

 Војниците се префрлени од Полска, за реализација на претходно планирани воени вежби, треба да започнат на 15 септември. Според литванските власти, вежбите се од „одбранбен карактер и не се насочени против никој од соседите, вклучувајќи ја и Белорусија“.

 Претставник на литванската армија изјави дека во мисијата, која ќе трае до ноември, ќе бидат ангажирани 500 американски војници и 40 транспортни средства како тенковите „Абрамс“ и оклопните транспортери „Бредли“. 

 Според министерот за одбрана на Литванија, Рајмундас Короблис, воените вежби во Литванија ќе се одвиваат од 14 до 25 септември и на нив ќе учествуваат 1.000 воени лица и воени авиони од Италија, Франција, Германија, Полска и други земји.  

 Не се соопштува дали војниците ќе останат во Литванија по 25 септември. 

 Министерот претходно изјави дека постои реална закана Москва да испрати руска војска во Белорусија.