Бизнис
30. September 2015 - 15:16

Расте бројот на работниците во индустријата

Бројот на работниците во индустријата во август 2015 година, во однос на август 2014 година, бележи раст од 1,3 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Во секторот Рударство и вадење камен во август 2015 година, во однос на август 2014 година, бројот на работници бележи опаѓање од 2,7 отсто, а пораст од 1,7 отсто бележи во секторот Преработувачка индустрија и 0,4 отсто пораст во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во август 2015 година, во однос на август 2014 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија за 1,8 отсто и Капитални производи за 16,6 отсто, додека опаѓање бележи кај Tрајни производи за широка потрошувачка за 0,9 отсто, Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,2 отсто и Енергија за 1,7 отсто.

Индексот на бројот на работниците во индустријата во периодот јануари-август 2015 година, во однос на  периодот јануари-август 2014 година изнесува 1,8 проценти.