Свет
26. January 2022 - 14:48

Путин: До 2035 година Русија би можела да стане еден од најголемите светски извозници на водород

До 2035 година Русија би можела да стане еден од најголемите светски производители и извозници на водород, изјави денеска рускиот претседател Владимир Путин за време на средба со претставник на италијанскиот бизнис.

– Русија располага со значителни ресурси и технолошки можности за развој на зелената енергија. Во наредните години ќе бидат лансирани пилот-проекти за производство на водород со ниски емисии на штетни гасови и нивна примена во енергијата, транспортот и индустријата, истакна Путин.

Според него, концептот за развој на водородната енергија веќе се спроведува, додавајќи дека „до 2035 година Русија би можела да стане еден од најголемите светски производители и извозници на водород“.

– Русија неодамна презеде голем број важни чекори за создавање економија со ниска потрошувачка на јаглерод. Земјата планира да стане јаглеродно неутрална до 2060 година, истовремено одржувајќи одржлив економски раст, нагласи Путин.