Македонија
13. December 2018 - 9:24

Презентација на резултати од анализа за инвестиција на државата во децата

Институтот за економски истражувања и политики Скопје Finance Think, во соработка со канцеларијата на УНИЦЕФ изработи анализа за инвестиициите на државата во програми за образование, здравство и социјална заштита за деца, чии резултати ќе бидат презентирани денеска во Скопје.

-На настанот, ќе се дадат одговори на следните прашања: Колку државата инвестира во децата? За која
намена се овие трошоци, плати за администрација или инфраструктура и надгледни материјали? Колку
се издвојува во социјална заштита, образование и здравство во споредба со инвестиција во старите лица? Зошто трошокот по дете во некои општини е пет пати поголем од други? Колку се издвојувањата од џеб за здравствени услуги за деца. Кои се плановите на државата за подобрување на овие политики?, се вели во соопштението од Finance Think.