Живот
2. July 2024 - 10:10

Потенцијално опасен астероид мина крај Земјата на далечина 300.000 километри

Потенцијално опасниот астероид за Земјата, „2024 МК“ мина крај нaшaтa планета на оддалеченост од околу 300.000 километри, соопшти Институтот за применета математика „Келдиш“ при Руската академија на науките.

Инаку, „2024 МК“, релативно голем астероид што ѝ припаѓа на групата Аполо, беше следен од телескопски мрежи додека минуваше околу 300.000 километри покрај Земјата, пренесоа руските медиуми.

Според Европската вселенска агенција, астероидот првпат е откриен на 16 јуни, а неговата големина се проценува меѓу 120 и 260 метри во ширина.