Свет
26. March 2020 - 10:18

OН покренуваат план од две милијарди долари за хуманитарна реакција на новиот коронавирус во земјите во развој

Обединетите нации покренаа глобален план за хуманитарна реакција на новиот коронавирус во земјите во развој. Тоа го соопшто генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш.

Тој додаде дека целта на планот од две милијарди американски долари е да се заштитат милиони луѓе и да се спречи ширењето на вирусот низ целиот свет.

Планот опфаќа „точки за помош“ за конкретни земји, како што се Украина, Иран, Венецуела, Сирија, Либија, Ирак, Мали, Етиопија, Авганистан …

„Светот е силен колку и најслабиот здравствен систем. Ако дозволивме вирусот слободно да се шири на тие места, би изложувале милиони луѓе на висок ризик, цели региони би биле во хаос и вирусот ќе има можност да циркулира низ целиот свет”, нагласи Гутерш презентирајќи на видео конференција план, напишан на 80 страници.