Балкан
11. November 2020 - 15:27

Почина ковид пациентот кој се обиде да се самоубие, Рама вели вакви случаи има и во други земји во Европа

Еден ден откако се одлучи на екстремен чин, на скок од вториот кат на Инфективната клиника во Тирана, почина 69-годишниот пациент со Ковид-19.

И покрај напорите на лекарите Р.Г.од Фиер им подлегнал на серозните повреди добиени во пределот на главата при падот на бетонска патека. Сега почнатиот пациент бил хоспитализиран пред една недела и бил на интензивна терапија.

Неговиот син вчера за медиумите изјави дека татко му немал никакви психички проблеми.

Ова е четврт ваков случај од средината на август. Претходно тројца пациенти зазаразени од Ковид-19, на возраст од 29, 65 и 52 години се самоубија со фрлање од балконите на „Шефќет Ндроќи“ или ковид два болница. И во нивните болнички картони немало податок дека имале било какви психички проблеми.

По се почестите обвинувања за недоволната грижа поради пренатрупаните болници, од страна на роднини на починатите и опозицијата, се огласи премиерот Еди Рама, според кого „вакви нешта се случуваат во многу други држави во Европа“.

-Во Италија од март до август се самоубиле 71 ковид пациент а беа регистрирани и голем број обиди за самоубиство. Во Германија се самоубија четворица паценти, исто толку во и Саудиска Арабија, самоубиства има и во Франција. Зарем и таму, како што овде обвинува опозицијата, самоубиствата ги потикнуваат владите на тие земји.Да плачеш или да се смееш, рече Рама.