Свет
28. May 2018 - 12:42

Нов Зеланд ќе убие 150.000 грла добиток со цел искоренување опасна болест

Во Нов Зеланд се подготвува убивање на околу 150.000 грла добиток со цел искоренување на болеста предизвиката од бактеријата Mycroplasma bovis. 

 - Тоа е тешка одлука. Никој не сака да види масовно колење, изјави во понеделникот премиерката Јажинда Ардерн.

Алтернатива за оваа одлука е да се дозволи инфективната болест да се прошири низ целата земји и да загрози десет милиони грла добиток  на повеќе од 20.000 фирми каде што се произведува месо и млечни производи.

Убивањето на околу 126.000 грла добиток со 26.000 чие отстранување е во тек, ќе се случи  во текот на следните 24 месеци. Болеста првпат беше откриена во јули минатата година на фарма на јужниот остров и од тогаш се прошири на 37 фарми низ целата земја.