Македонија
21. September 2016 - 12:38

Нов компјутер за децата од Дневниот центар во Делчево

Учениците од СОУ „М.М. Брицо“ донираа компјутер на децата во Дневен центар за лица со посебни потреби, а средствата беа собрани од влезниците на нивната драма „Преку ѕидот“, во која улоги имаа и деца од Дневниот центар.

Славица Димитрова, социјален работник во Дневниот центар, денеска истакна дека оваа нововоспоставена комуникација на децата со посебни потреби и средношколците, е од големо значење за социјализација на децата со хендикеп.

- Децата денеска беа премногу радосни и среќни што добија нов компјутер, бидејќи ние имавме стари кои и не беа во функција. На компјутерот веќе работи еден наш штитеник, момче со церебрална парализа, па еве, во име на сите деца во Центарот, јас изразувам голема благодарснот на средношколците и на наставничките кои минатата година доста работеа со овие деца во подготовката на драмата „Преку ѕидот“. Тие тогаш ветија, а сега го исполнија ветувањето и средствата од влезниците ги донираа за потребите на Дневниот центар, рече Димитрова.

Таа додаде дека соработката со среднишколскиот училишен центар од Делчево ќе продолжи и во иднина.

- Разговаравме за поголем волонтерски ангажман на средношколците во Дневниот центар. Тие да се вклучуваат во работата на Дневниот центар, кога овие наши штитеници имаат потреба за тоа, рече Димитрова.

Недоамна заврши и реконструкцијата на Дневниот центар, при што и вработените и децата добија потопли простории и современи услови за работа и престој во центарот, а преку проектот за Општинско-корисна работа, дополнително се анагажирани еден дефектолог и еден кинезитерапевт. Во делчевскиот Дневен центар се згрижени 18 деца со посебни потреби од Делчево и Македонска Каменица.