Технологија
21. February 2020 - 12:34

Неуништиво стакло за складирање податоци

Мајкрософт, по сè изгледа, пронајде начин – да сочува поголемо количество податоци на неуништив материјал. Новата технологија користи посебно стакло и ласери за впишување податоци.

Информацијата се внесува во тн. „воксели”.

 

 

Стаклото е прилично издржливо, така што нема да се оштети ни со врела вода, ни со челична жица, а може да издржи и температури од 260 Целзиусови степени.

Податоците впишани на стаклото, ќе го преживеат сè тоа.