Бизнис
25. October 2016 - 19:56

Наумов: Државата навреме да ги исплаќа обврските кон приватниот сектор за поголема ликвидност

Дополнителниот заменик министер за финансии, Кире Наумов на средба со извршниот директор на Стопанската Комора, Јелисавета Горѓиева,  разговараа за проблемите со кои се соочуваат компаниите.

Беше истакната неопходноста за невремено исплаќање на обврските од страна на државата кон приватниот сектор по основ на завршени работи и услуги,како и поврат на средства по основ на даноци, како предуслов за обезбедување на потребната ликвидност во стопанството.

Наумов се стави на целосно располагање на македонските компании во случај да се соочат со политички притисоци з авреме на предизборниот период.

Заеднички заклучок е дека домашните компании треба да бидат основа за раст на македонската економија и во тој контекс потребна е поголема поддршка за нивниот развој, се наведува во соопштениет о на Наумов.