Свет
15. December 2021 - 11:07

Над 800.000 луѓе досега починаа од Ковид-19 во САД

Повеќе од 800.000 Американци досега починаа од последици од Ковид-19, што е најголем национален број на смртни случаи во глобалната пандемија.

Во САД бројот на потврдени случаи достигна 50 милиони,

Најголем број смртни случаи се регистрирани помеѓу невакцинираните и повозрасните лица. Повеќе Американци починаа во 2021 отколку во 2020 година.

Во САД повторно е регистриран раст на смртните случаи со алармантна брзина, во изминатите 11 недели забележани се 100.000 смртни случаи.

Откако вакцината Фајзер, првата вакцина одобрена во САД беше воведена минатата зима, пријавени се речиси 300.000 смртни случаи.