Македонија
27. January 2016 - 14:37

Македонија 66-та според индексот на перцепција на корупција за 2015 година

Македонија со 42 поени е позиционирана на 66. место на листата од 168 земји во светот според индексот на перцепција на корупцијата за 2015 година, што го објави денеска Транспаренси интернешенл. 

Индексот на прецепција на корупција  се мери со скала од 0 до 100 при што 0 е највисок степен на корупција, а 100 најнизок.

Од земјите во регионот Словенија со 60 поени е на 35. место, Хрватска е на 50. место со 51 поен, Грција на 58. со 46 поени, Црна Гора со 44 поени е на 61. место, Турција на 66. со 42 поени, Бугарија на 69. со 41 поен, Србија на 71. со 40 поени, БиХ на 76. со 38 поени,  Албанија на 88. со 36 поени, а Косово на 103-то место со 33 поени.

Најмалку корупција според Транспаренси интернешнл има во Данска која има 91 поен, Финска со 90, Шведска 89, Нов Зеланд 88, Холандија и Норвешка по 87 поени, а најмногу во Сомалија и Северна Кореја со по 8 поени, Авганистан со 11 и Судан со 12 поени.

Како што информира Слаѓана Тасева од Транспаренси интереншенл - Македонија на денешната прес-конфереција, 66 отсто од 168-те рангирани земји според индексот на прецепција на корупцијата имале резултат под 50 поени.

Таа посочи дека најголем пад во последните четири години бележат Либија, Австралија, Бразил, Шпанија и Турција, а најголемо подобрување се воочува во Грција, Сенегал и Велика Британија.