Македонија
11. September 2019 - 16:04

Лидерската средба неуспешна, Мицкоски и Заев со меѓусебни обвинувања

Ден по лидерската средба Заев и Мицкоски излегоа со две различни вистини зошто пропаднаа преговорите. И двајцата тврдат дека другата страна бара начин да се спаси и амнестира од строните криминали.

Власта на вчерашната средба предложила формирање на ново обвнителство за гонење висока корупција, чиј шеф ќе го  предлага опозицијата и во кое ќе влезат сите 10 специјални обвинители.

Тие ќе продолжат со гонење на предметите на СЈО а новото обвинителство ќе може да отвора и нови случаи за кои до сега не е покрената истрага.

Опозицијата пак барала сите заменици на Катица Јанева да се вратат во матичните обвинителства а новото обвинителство да биде надлежно и за други предмети како случајот рекет.

Имав надеж дека ќе ја сменат матрицата на однесување која се потоврува од Пржинскиот договор. Бараат Да им го заташкаме криминалот – тоа е мојот заклучок.Затоа е тешко да се постигне договор.Ние тоа не го прифааќме и не смееме да го дозволиме тоа. Бараат предметите по 30 јули 2017 да го преземе нивен обвинител, да се затворат, заташкат и анулираат, рече Заев.

Ние бараме истражување на сите сорени приминали. Правежото не познава од сега па напаму. Заев во еден момент бна лидерклата средба прокоментира – па вие ќе не затрупате со обвниенија. Човек кој е чист пред законот таква изјава не може да даде, рече Мицкоски.

Додека Заев тврди дека опизицјата вчера барала начин како да се спаси од обвиненијата и истрагите кои СЈО ги отвпри пре ди по законскиот рок, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ вели дека вчера добил впечаток дека Заев на секаков можен начин се обидува да ја заташка истрагата за Рекет и да се спаси себе и најблиските соработници.

Секој пат стојам принципиелно зад системи и создадени вредности. Не е важен ниту еден поединец, Вилма Рускоска води сериозни предмети. Немојте да дозволите зошто му паднало на памет на Заев и Мицкоски да се смени обвинителот, не можете да испратите порака дека Заев или Мицкоски се плашат, не истрагата треба да тера до крај. Предметот Рекет води кај Мицкоски, но тоа е мое лично мислење, истрагата ќе покаже се – вели Заев.

Нема да го тужам и нема да се заканувам со тужби поради оваа невистина. Но, ќе го предупредам дека свиркачи во ВМРО-ДПМНЕ ги донесоа исказите кои се дадени кај обвинителката која што го води предметот Рекет. Но, истовремено и нардебите за вештачење, како и резултатите од вештачењето. Тука моето име го нема, но има имиња на луѓе од власта. Нема да правиме воајерски шоуа презентирајќи ги овие документи се додека гледаме дека постои барем минимална објективност во водењето на случајот. Првиот момент кога ќе видиме дека некој сака да го заштити јавниот интерес, ВМРО-ДПМНЕ ќе ги објави сите овие документи на увид на јавноста", порача Мицкоски денеска.

И по вчерашната лидерска средба иднината на СЈО останува неизвесна. И покрај неупехот во преговорите и власта и опозиицјата остваат простор за нови преговори. на лидерксата средба која траеше до раните утринмски чќасови Засев и Мицкоски воопшто не стигнале да разговараат за предвремени избори.