Свет
28. September 2022 - 14:36

Лидерите на Луганск и Херсон од Путин бараат приклучување кон Русија

Проруските власти од украинските области Луганск и Херсон денеска објавија дека ќе поднесат официјално барање до рускиот претседател Владимир Путин за приклучување кон Русија, ден по референдумите наголемо осудени од Западот.

– Драг Владимир Владимирович … барам од вас да го разгледате приклучувањето на Народната Република Луганск кон Русија, како дел од Руската Федерација, изјави прорускиот лидер Леонид Пасечник. Како што тој додаде, „свесни сме за историските, културни и духовни врски со мултинационалниот народ на Русија“. Според него, придружувањето на Русија е сон на тамошните жители.

Пасечник, како и лидерот на Доњецк, Денис Пушилин, најави заминување во Москва за да се официјализира приклучувањето кон Русија. Слично писмо до Путин испрати и Владимир Салдо, лидер на окупациските власти во Херсон.