Македонија
30. јуни 2022 - 21:09

Ковачевски: Историските прашања не се дел од преговарачката рамка во новиот предлог

Премиерот Димитар Ковачевски на вечерашната прес концереција по повод пристигнувањето на модифицираниот предлог од Франција за кревање на ветото од Бугарија рече дека историските прашања, односно протоколот не е дел од новиот предлог.

-Во однос на ставовите во Бугарија, знаете дека тие веќе имаа процес во нивните институции. Со оглед на тоа што нашите забелешки се внесени во новиот предлог, сега кај нас може да почне тој консултативен процес.
Едно од нашите барања беше дека исторсите прашања не може да бидат дел од преогварачката рамка. И тоа е вкучено во овој предлог. Протоколот нема да биде дел од преговарачката рамка.
Сите детали од предлогот ќе бидат презентирани утре, најави Ковачевски.