Македонија
18. September 2020 - 16:34

Ковачев за Сител: Ако нема напредок во Комисијата нема почеток на преговори

„Не е во прашање вето, станува збор за тоа дека датумот на започнување на преговори дали ќе биде сега или за 3 или за 6 месеци зависи исто така и од напредокот на таа комисија. 

Кристално јасно е дека мора да има напредок во комисијата за да се започнат преговорите. Јас не знам зошто за некој ова е нова  вест. Тоа е ногу јасно и од комисијата го знаат и владата го знае и сите тоа го знаат, но за жал маше некое очекување дека можеме да како што велиме ние д ја скокаме топката, нема време од брзање. Сеедно е некој ќе ги притисне, Меркел ќе се јави, не се грижете и тн. Нема како.

Тоа е нешто кое треба да се надмине сега за да сме заедно без таа омраза од минатотот како што успеаа во ЕУ, пак ќе ги дадам примерите со Франција и Германија по втората светска војна. И меѓу нив имало омраза, многу работи кои се случиле. Секоја диктатура, ензависно дали е национал сооцијалистичката на Хитлер или комунистичката на Тито или на Димитров или на Сталин води до многу тешки последици за децении нанапред“, кажа Ковачев за Сител.

Целото интервју со Ковачев погледнете го во Дневникот на Сител во 19:00 часот.