Фудбал
7. December 2022 - 20:10

Јувентус пред исклучување од ЛШ?!

Постои реален ризик Јувентус да биде отстранет од Лигата на шампионите и од сите турнири на УЕФА. Ова го потврди клубот во својот најнов документ од 240 страници, кој ја опишува финансиската состојба на клубот за финансиската година која заврши на 30 јуни 2022 година. Извештајот ги прикажува сите можни сценарија, вклучувајќи ги и најлошите. Тука спаѓа и можноста за „исклучување или ограничување на пристапот до спортските натпревари на УЕФА“ поради спорови поврзани со обидот за создавање на Суперлигата, но и поради непочитување на барањата на финансискиот фер-плеј. Во целиот извештај се споменува и истрагата која УЕФА ја започна на 1 декември.
 
Во слична форма, потенцијалните ризици мора да се пријават за да се информираат акционерите и пазарот. Сепак, клубот нагласува дека останува „убеден дека работеле во согласност со законите и прописите“.
 
Органот за економска контрола на УЕФА се уште го чека досието од обвинителството во Торино, за да добие јасна слика за ситуацијата. Доколку се наменети докази, тоа ќе биде преку т.нар. „црните плаќања“ кријат поголеми долгови и на овој начин целото заобиколување на финансискиот фер-плеј, со што го прави реален ризикот од исклучување од европските клупски турнири, пишува „Гаџета дело спорт“. Надежта на „бјанконерите“ е дека ќе бидат казнети само со парична казна, иако тоа беше сериозно.
 
Обвиненијата, кои Јувентус мора да се обиде да ги отфрли, се верува дека се фалсификувани финансиски извештаи преку фиктивен профитен капитал и тајни исплати на платите на играчите за време на пандемијата на коронавирус, кога официјално беше објавено дека фудбалерите се согласиле да се откажат од четири месечни награди. Поради овие обвинувања, оставка си поднесе целокупниот одбор на директори.