Иновации во месната индустрија
„Добрите микроорганизми ја зголемуваат безбедноста на производите од месо“ е темата на денешната панел-дискусија што ја организира данската компанија Цхр Хансен.
Потрошувачки трендови во месната индустрија, Враќање кон традицијата, Добри спроти лоши бактерии – промена во парадигмата, Безбедна храна, Патогени микроорганизми во месото, Како да се означи употребата на добрите бактерии на пакувањето, се само некои од темите на кои ќе зборуваат учесниците.
- Сакаме да ги донесеме иновациите во Македонија и да ги искомбинираме барањата и очекувањата на потрошувачите за производите од месо, законските рамки за безбедност на храната и техничките аспекти при апликацијата на т.н сејф про култури, вели Мери Илиеска од Цхр Хансен.
Според неа, безбедноста во производите од месо се зголемува на природен начин со употреба на лактобацили, микроорганизми кои потекнуваат од месото. Производителите имаат можност да ги исполнат барањата на потрошувачите за поприродни, поздрави и вкусни производи од месо.
На семинарот ќе учествуваат домашни и странски експерти, професори од Факултетот за земјоделски науки и храна и Институтот за храна при Факултетот за ветеринарна медицина
Цхр Хансен ја отвори првата канцеларија во Македонија во септември 2014 година на Факултетот за земјоделски науки и храна.
Ново на Сител
-
Истрага од Комисија за судир на интереси против хрватскиот претседател бидејќи ја однел сопругата на ЕУРО 2024 во Германија
-
Времето лечи се | Катерина Ангеловска | Личен Развој | Sitel Podcast 047
-
На „Табановце“ се чека околу 15 минути за влез во државата
-
Нема промена на Рамката
-
Донесени дополнувањата на Законот за енергетика со кои треба да се спречи поскапување на струјата
-
Советници на Трамп му предале план за запирање на американската воена помош на Киев доколку не разговараат за мир со Москва
-
Предлог законот за дополнување на Законот за енергетика, по скратена постапка, проследен на натамошна постапка во Собранието
-
ЕУ ја продолжи заштитата на украинските бегалци до 2026 година