-->
-->
Храната од која пожолтуваат забите
-->
Храната која содржи шеќер и киселина, како природните и газирани сокови, овошјето и зеленчукот како што се цвекло, боровница и слично, потоа бомбоните, колачите, лимонот, црниот чај и виното, особено белото, кое е покисело од црвеното, создаваат микропукнатини. Во нив потоа се создава талог кој ја променува бојата на забите, предупредува др. Давор Чуркович од Загреб.
Тој додава дека уништената забна коска допринесува за директен пристап на непосакуваните супстанции во забните канали, што предизвикува кариес и деминерализација на забната маса, па се создаваат бели дамки.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Изненадување во Мајами: Алкараз елиминиран од Димитров
-
Ѓоковиќ се уште не избрал нов тренер
-
Експлозија во најголемата романска нафтена рафинерија Петромидија, нема повредени
-
Лавров: Украинскиот план вклучува повлекување на нашата војска од освоените територии
-
Најмалку четири лица загинаа во невремето во Шпанија
-
Земјотрес во Грција со јачина од 5,7 степени
-
Петровска: Судот донесе одлука дека Ковачки неправедно ме клеветел
-
Куќен притвор од 48 часа за две лица поради убиството на лекарот во Железара