Балкан
25. May 2024 - 9:04

Гервала: Не ја спроведуваме ЕУ верзијата на ЗСО доколку Белград не го спроведе Бриселскиот договор

Министерката за надворешни работи на Косово, Доника Гервала,синоќа изјави дека косовската влада нема да го спроведе нацрт-статутот на Заедницата на општините со српско мнозинство предложен од Европската унија доколку Србија не ги исполни обврските  што произлегуваат од Бриселскиот договор.

„Не го спроведуваме тој нацрт, што е во рамки на бриселскиот процес, без Србија да се обврзе да го спроведе својот дел од работата.

Затоа треба да ги раздвоиме работите, или ќе се занимаваме со Заедницата во Брисел или ќе се занимаваме со тоа во Косово, но не можеме да ги поврземе двата процеси заедно“, изјави Гервала за албанската програма на Гласот на Америка.

Таа рече дека минатата есен владата на Косово испратила свои коментари за таа верзија, но досега не добила одговор.

„Тој документ не можеме да го доставиме до Уставниот суд во формата во која е и во условите во кои е доставен“, рече Гервала.