Свет
21. July 2021 - 18:21

Германија: Осигурените штети од поплавите ќе бидат до пет милијарди евра

Катастрофалните поплави во германските покраини Северна Рајна-Вестфалија и Рајнска област-Пфалц се очекува да предизвикаат загуби во индустријата за осигурување и реосигурување од четири до пет милијарди евра, соопшти Германското здружение за осигурување (ГДВ).

Поплавите од минатата недела погодија делови од Централна и Западна Европа, вклучувајќи ги Белгија, Холандија и Швајцарија, а Германија останува најпогодениот регион.

Досега, проценките на загубите во индустријата се движат од 2,5 до 5 милијарди евра низ Европа, иако останува неизвесноста поради сериозната штета.

ГДВ ја опиша бурата „Бернд“ како една од најразорните бури, предупредувајќи дека штетата најверојатно ќе биде поголема од онаа што беше регистрирана во поплавата во август 2002 година, што предизвика осигурени загуби од 4,65 милијарди евра.

Овој опсег на први осигурени загуби од ГДВ не ја вклучува штетата и во Саксонија и во Баварија.

ГДВ истакна дека ќе обезбеди ажурирана проценка во следната недела, бидејќи осигурителните компании продолжуваат со проценките.