Македонија
16. јуни 2016 - 11:57

ФЗОМ досега контактирал со 37.814 хронично болни

Фондот за здравствено осигурување контактирал со 37.814 осигуреници со дијабетес, кардиолошки и бубрежни заболувања во рамки на проектот „Фондот се грижи за хроничните болни“.

Од Фондот денеска информираат дека од 1 октомври 2015 година до денес наидуваат на позитивен прием кај осигурениците кои ги контактираат.

- Голем број од контактираните осигуреници се запознаени со тежината на нивното заболување и имаат основни информации за својата терапија, начинот на исхрана и животен стил. Сепак, има и осигуреници кои иако знаеле дека се болни, не биле сигурни какви се последиците од ненавременото одење на лекар и примање соодветна терапија. Во разговорите со осигурениците и укажување од нашите вработени, овие осигуреници се согласиле посовесно да се однесуваат кон своето здравје и да ги слушаат препораките на лекарите, се вели во соопштението од ФЗОМ. 

Оттаму истакнуваат дека осигурениците се интересираат и за други права од здравственото осигурување, кои се во надлежност на Фондот, како што се остварување право на ортопедски помагала, право на медицинска рехабилитација, како продолжено болничко лекување и бараат дополнителни информации за лекови на позитивната листа. Осигурениците се интересираат и за користење на новите електронски услуги на Фондот. 

Тимовите се составени од вработени од поголемите подрачни служби како што се Скопје, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Велес, Прилеп и Куманово. Тие се јавуваат на осигурениците за да ги потсетат кои прегледи треба редовно да ги прават и да ги информираат за комплексноста на заболувањето.