Македонија
21. November 2016 - 15:41

Француски орден за Мими Ѓоргоска-Илиевска

Директорката на Агенцијата за филм на Република Македонија Мими Ѓоргоска-Илиевска е одликувана со орденот „Витез од редот на уметноста и книжевноста“ кој го доделува Министерството за култура и комуникации на Република Франција.
 
Орденот и е врачен поради нејзините искучителни достигнувања во промоцијата на македонската култура и филмска уметност во глобални рамки, како и за заложбите во промоцијата на француската култура во Македонија.
 
Одликувањето и го врачи амбасадорот на Франција во Македонија Кристиан Тимоние на свеченост во француската резиденција, истакнувајќи го нејзиниот досегашен придонес во зајакнувањето на културните врски помеѓу Република Франција и Република Македонија, како голем сојузник на француската култура и силен поборник за продлабочувањето на соработката помеѓу двете земји.
 
Ѓоргоска-Илиевска се заблагодари за честа да биде носител на ова значајно признание, истакнувајќи дека тоа претставува потврда и валоризација на заедничките заложби за афирмација, продлабочување, развивање и размена на културните вредности и дела меѓу  Франција и Македонија.
 
Одликувањето „Витез од редот на уметноста и книжевноста“ е воведено од Андре Малро во 1957 година и е едно од четирите најпрестижни  во  Франција. Се доделува секоја година и го добиваат заслужни професионалци во Франција и исклучителни личности надвор од Франција.