Бизнис
8. July 2024 - 9:06

Еврото падна поради изборите во Франција

Еврото падна во неделата, откако излезните анкети за последниот круг од француските парламентарни избори доведоа до тоа парламент да нема мнозинство, при што левото крило Нов народен фронт неочекувано ќе освои најмногу места.

Единствената европска валута последен пат беше намалена за 0,3% на 1,08 долари, иако обемот остана тенок со почетокот на тргувањето во Азија. Таа, исто така, се намали во однос на фунтата и јенот.

„Изгледа дека партиите здружени против екстремната десница навистина добија голема поддршка“, рече Сајмон Харви, шеф на FX анализа во Монекс Европа. „Но, во основа од пазарна перспектива, нема разлика во однос на исходот. Навистина ќе има вакуум кога станува збор за законодавната способност на Франција“.

Аналитичарите велат дека се очекува да продолжи период на нестабилност и неизвесност, бидејќи инвеститорите сега проценуваат каква конечна форма ќе има парламентот и колку од нивните политики ќе може да спроведе левичарскиот сојуз.

Алијансата „Новиот народен фронт“ вели дека нејзините први чекори ќе вклучуваат зголемување на платите на државните службеници за 10%, обезбедување бесплатни училишни ручеци, материјали и транспорт, додека субвенциите за домување ќе се зголемат за 10%.

Еврото се искачи минатата недела, бидејќи анкетите сугерираа дека е веројатен парламент без мнозинство, намалувајќи ги стравувањата за победа на крајната десница, откако драстично падна – заедно со акциите и обврзниците – кога Макрон ги распиша изборите на почетокот на јуни.