Свет
27. January 2023 - 14:56

ЕУ ги продолжи економските санкции кон Русија

Советот на ЕУ денес одлучи да ги продолжи за шест месеци, до 31 јули 2023 година, санкциите насочени кон одредени сектори на руската економија.

„Тие во моментов се состојат од широк спектар на секторски мерки, вклучувајќи ограничувања на трговијата, финансиите, технологијата и стоките со двојна употреба, индустријата, транспортот и луксузните стоки. Тие, исто така, ја покриваат забраната за увоз или трансфер на морска сурова нафта и одредени нафтени деривати од Русија во ЕУ, де-SWIFT на неколку руски банки и суспендирање на радиодифузните активности и лиценците за неколку места за дезинформации поддржани од Кремљ, соопштија од ЕУ.

Овие санкции првпат беа воведени во 2014 година, како одговор на руските акции во Украина, а потоа беа проширени во февруари 2022 година, по воената агресија на Русија против Украина.