Бизнис
28. September 2022 - 12:26

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Европката банка за обнова и развој ја намали прогнозата за раст на македонската економија од првичните 3 на 2,7 отсто. За следната се очекува уште поголем пад, односно за 0,7 процентни поени и, според ЕВРД, економијата ќе порасне само 2,3%.

Инаку банката ја намали проекцијата за раст на целиот регион наредната 2022 година за 1,7 процентни поени, односно на 3%, а за оваа прогнзоите се зголемени за 1,2 процентни поени. ЕВРД очекува растот во регионот да достигне 2,3 отсто.

Главни причини за песимистичкото сценарио за 2023 та се намалените испораки на гас од Русија, прелевање на забавениот економски раст од развиените економии и зголемените инфлаторни притисоци на глобално и регионално ниво. Инфлацијата во регионот го достигна највисокото ниво од 1998 та година и изнесува 16,5%. Во Турција е скоро 80% а во Балтичките земји над 20%. 30% од растот на трошоците за живот се препишуваат дирекно поради растот на цените на енергенсите, а уште 30% на поскапувањето на храната.