Македонија
21. November 2016 - 14:50

Димовски: Минималната плата ќе се зголеми на 14.000 денари

Зголемување на минималната плата во следните четири години до 14.000 денари односно секоја година сукцесивно да се зголемува, вети денеска во Велес Илија Димовски, носител на кандидатската листа на коалицијата „За подобра Макеоднија“ во ИЕ 3 доколку победат на изборите на 11 декември.

-Предвидуваме зголемување на минималната плата која со закон беше донесена пред неколку години од страна на мнозинството на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието, таа денес изнесува 10.500, но предвидуваме во следните четири години да дојде до 14.000 денари односно секоја година сукцесивно да се зголемува. Во кожарската индустрија и во текстилната да дојде до 13.500 денари. Тоа е она што можеме да го ветиме доколку се создадат и подобри услови, секако би биле подготвени и за повеќе, посочи Димовски

Според него, ова покачување е балансирано и нема да создаде отпуштање од работа.