Македонија
29. January 2023 - 15:50

Детектор: Државата не е подготвена да се справи со економската криза и инфлацијата


Над 60% од граѓаните сметаат дека државата не е подготвена да се справи со економската криза и инфлацијата, покажува последното истражување на јавното мислење кое за Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје.

Според него, 60,7% од анкетираните сметаат дека Македонија не е подготвена да се справи со економската криза и инфлацијата, додека подготвеност гледаат 32,4%.
62,7% од граѓаните се на ставот дека досегашните мерки кои Владата ги воведе за справување со последиците од економската криза и инфлацијата не даваат резултати, додека ефект од нив гледаат 28,5% од анкетираните.

Најнезадоволни од мерките се во пелагонискиот регион каде 69% од граѓаните се на ставот дека владините мерки не даваат резултати.

Истражувањето на јавното мислење за потребите на емисијата Детектор го направи Институтот за политички истражувања – Скопје (ИПИС) на репрезентативен примерок од 1.119 испитаници преку телефонска анкета реализирана во периодот од 23 до 26 декември