Свет
8. July 2021 - 11:11

Делта сојот стана доминантен во Германија

Новата делта мутација на коронавирусот стана доминантна во Германија, чиј удел првпат презеде доминација со 59 проценти, соопшти Институтот „Роберт Кох“.

Институтот посочува дека кај веќе две третини од позитивните ПЦР-тестови е утврдено дека станува збор за инфекција со делта мутација на Ковид-19, додека само кај една третина заразата е со „стариот“ алфа сој.

Уделот на алфа сојот се намали многу брзо од 91 процент кон крајот на мај, на 33 проценти кон крајот на јуни. Другите мутации во Германија моментно немаат никаква улога, наведува Институтот.