Свет
26. May 2022 - 8:44

Анкара до Шведска и Финска: Нема напредок кон НАТО без да се исполнат турските барања

Пристапувањето во НАТО на Шведска и Финска нема да продолжи се додека не се исполнат турските барања, изјави портпаролот на турскиот претседател Ибрахим Калин на прес-конференција во Анкара по разговорите меѓу Турција и делегациите на Шведска и Финска.

„НАТО е безбедносен сојуз, така што најфундаменталното прашање на оваа алијанса е безбедносните грижи да се решат подеднакво и праведно за сите членки на алијансата“, рече тој. „Сакаме да се преземат конкретни мерки против терористичките организации. Сакаме да се преземат јасни чекори за решавање на безбедносните грижи на Турција.

„Доколку не се исполнат барањата што ги наведов, овој процес приклучување на Шведска и Финска во НАТО не може да продолжи“, рече тој понатаму.